Om Hit-Air

Hit-Air säkerhetsvästar har funnits på marknaden sedan 1998 och har sålts i över 400.000 exemplar. Den utvecklades ursprungligen för motorsport, men har med åren anpassats till ridsport.

Polisen har fått upp ögonen för Hit-Airs västar och bl.a. ridande polisen i Göteborg och Malmö använder sig idag av västarna, samt utprovas nu av MC polisen i Stockholm och Göteborg.

I Danmark och Norge kan västen användas vid tävling för ryttare under 19 år, den skall då ha extra skydd såsom ryggplatta monterad (och godkänd enligt EN1621-2:2014). I Norge skall den även ha ett godkänt bröstskydd. Det är rygg och bröstskyddet som skall vara godkända enligt EN1621-2:2014.

Hit-Air västen är utformad som ett stötdämpande, stabiliserande system, vilket ger extra skydd mot nacke, ryggrad, nyckelben, svanskotan, bröstkorg, höfter och vitala organ. Noterbart är att en Hit-Air ger skydd för nacke och svanskota, vilket en konventionell (hård) väst inte gör.

Nackskyddet är utformat för att retardera nacken vid fall, vilket avsevärt minskar risken för översträckning av nacken och whiplash.

Västen blåses upp utåt. Inflationstiden är ca 0,2 sekunder (Test genomfört av det Japanska Automobile Resarch Institute och TNO Netherlands och är tiden från aktivering av nyckelbollsmekanismen till full inflation).

En fråga/påstående som ofta dyker upp är om hästarna blir skrämda när västen blåses upp, så är det inte.
Undertecknad har själv varit med på flertalet träningar och tävlingar där västen har aktiverats och hästarna blir inte skrämda. Vissa rycker till på stället och är mer undrande, man får komma ihåg att hästen har redan fokus på annat när en avsittningssituation uppstår. Vi har heller aldrig märkt att andra närvarande hästar har reagerat.

Vi har även varit med om att ryttare glömt att koppla loss sig innan man sitter av och har då ofrivilligt blåst upp västen alldeles intill hästen och även då har hästen stått kvar på stället.

Väst och Ryggplatta
Exempel på Hit-Air väst, samt ryggplatta certifierad enligt EN1621-2:2014. Airbagen blåses upp direkt när ryttaren ramlar av hästen.

Västarna är CE-certifierade.
Uppfyller 89/686 / EG*96 / 58EC och EN 340:2003.

Patenterad teknik EP 1 323 359 B1.
Ryggplatta godkänd enligt EN1621-2:2014.

Utprovad och används av den franska, spanska, koreanska, japanska och svenska polisen.
Under 2011 levererades 6.000 västar till den ridande och motorcykelburna polisen i Frankrike.

Västarna har fått guldmedalj för säkerhet på Världsutställningen för uppfinnare, samt Salon du Cheval-priset för innovation i säkerhet 1998 och 2010.

Vid ett fall aktiveras stötdämpningssystemet direkt efter att avståndet från ryttaren till sadeln överstiger ”Aktiveringsavståndet”. När nyckelbollen dras ut ur nyckellådan frigörs CO2-gas och västen är helt uppblåst på 0,25 sekunder. Kanaler runt nacken, ryggen, bröstet, sidorna och höfterna absorberar då krafterna vid fallet.
Efter det att västen är uppblåst försvinner luften långsamt ut.

Click Hit-Air
Byt patron använd igen

Västen är enkel att använda. Den har en enkel anslutning/urkoppling av wire med snabblås när man sitter upp/av.

Västen kan användas igen efter patronbyte. Om inte västen skadats (revor, hål etc) är det bara att byta patron och använda den igen.

Filmen till vänster visar tester där man mätt stötabsorberingsförmågan samt skydd av nacke mot whiplash/översträckning.

Filmen till höger är en kort sekvens i slowmotion där man mätt uppblåsningstiden.

FÖLJ VÅRA SOCIALA MEDIER

Ni glömmer väl inte att följa oss på våra sociala medier för de allra senaste uppdateringarna och nyheterna? Här kan ni både få inspiration av oss, men också andra kunder som använder våra produkter.

In och följ oss nu för att inte missa våra nyheter och erbjudanden!